EntrenadorsTreballs de coordinació per a una millora de la tècnica individual

26/09/2019

TREBALLS DE COORDINACIÓ PER A UNA MILLORA DE LA TÈCNICA INDIVIDUAL

Els estius, un cop acabada la temporada competitiva, jugadores i entrenadors segueixen formant-se per tal de millorar en els seus àmbits. Els campus d’estiu són una gran manera per seguir enganxades al bàsquet i millorar a nivell tècnic i tàctic en sessions molt intenses i continuades. Aquest estiu he tingut l’oportunitat de participar el campus Winners i he desenvolupat un treball al llarg d’una setmana per millorar aspectes coordinatius per aplicar-los a treballs tècnics. Aquests treballs ajuden a les jugadores a millorar una capacitat molt necessària perquè el treball tècnic pugui ser d’una qualitat més alta. Per això en aquest article us parlaré de com podem millorar aquesta capacitat a les nostres jugadores mitjançant alguns exercicis que podeu realitzar per millorar la coordinació, juntament amb el bot, finalitzacions i passades.

La coordinació dins la tècnica individual

Per una banda la tècnica individual ens permetrà conèixer els gestos necessaris per realitzar qualsevol acció que la jugadora hagi de desenvolupar en una situació de 1c1 o en el joc col·lectiu; finalitzacions, recepcions, passar, tirar, botar… Però no ens serveix aprendre el gest si el nostre cos no està preparat per executar-lo d’una forma precisa i amb la velocitat adequada. Així, la capacitat coordinativa és la base d’una correcta execució en les accions tècniques, lligades sempre a una presa de decisions. El nostre cos ha de poder reaccionar de forma ràpida i precisa, ja que en el nostre esport ens trobem en situacions molt canviants. Per això una de les claus és la posició corporal que la jugadora adopta en realitzar cada acció de tècnica individual, i és aquí on nosaltres podem fer un pas endavant de millora realitzant exercicis que posin el focus en:

– Desbloquejar el canell:  Una de les parts més importants per aconseguir que els gestos tècnics siguin precisos. Prendre consciència d’aquesta part del cos és clau per trobar jugadores capaces de jugar amb el canell amb una precisió altíssima i una velocitat d’execució ràpida en qualsevol dels gestos tècnics. 

– Desbloquejar el maluc: La jugadora ha de sortir d’una posició rígida del seu cos i això ho aconseguirà amb un maluc que permeti moviments que portin a treballar amb més amplituds tots els moviments corporals necessaris en els gestos tècnics. Un exemple del seu ús el trobem en tot el joc de fintes.

– Prendre consciència de l’extensió dels nostres braços. Entendre que el braç ha de fer tot el seu màxim recorregut possible, no podem jugar amb els braços rígids. El braç acaba amb les puntes dels nostres dits, un altre de les claus de millora en la nostra tècnica, aprendre que els dits són molt importants per dirigir la pilota allà on volem que vagi (en el bot, finalitzacions i passades) sempre ajudant-se del treball de canell. 

– Dissociar les parts del cos que intervenen en les accions tècniques. Aquest treball és molt important per formar jugadores versàtils en els seus gestos i a la vegada imprevisibles. Com més treball de dissociació facin les nostres jugadores, més preparades estaran a l’hora de reaccionar davant estímuls dins del joc. 

– Treballar la velocitat de desplaçament, l’explosivitat i els recolzaments. Tot el joc de peus és clau treballar-lo per guanyar velocitat en els nostres desplaçaments, amb i sense pilota. El focus dels peus crec que és determinant per ajudar a guanyar el màxim d’espai possible en qualsevol de les accions tècniques que utilitzi la jugadora. Aprendre a fer els recolzaments adequats en cada moment, ens pot ajudar a ser més eficients en la nostra tècnica. És un treball molt important perquè les nostres jugadores puguin jugar amb ritmes diferents i les permetin guanyar velocitat o bé disminuir-la segons li convingui. El bàsquet és un esport on els recolzaments són presents en moltes accions del joc. 

– Treballar la velocitat de reacció i la visió perifèrica. Aquests treballs ajudaran a les jugadores a guanyar temps a l’hora de prendre decisions. Entrenar la visió perifèrica farà obrir més el camp de visió. Pel que fa a la velocitat de reacció, trobo que és un treball molt interessant a fer dins del nostre esport, poder respondre a la màxima velocitat un estímul; visual (veure una línia de passada), auditiva ( comunicar un tipus de defensa del bloc directe) o bé tàctil (un bloqueig de rebot), farà que tinguem jugadores ràpides en lectura de diverses situacions. 

Si aconseguim treballar aquestes capacitats i prendre consciència de les possibilitats que tenim amb el nostre cos, aconseguirem tenir jugadores tècnicament millorades i amb unes execucions molt més eficients i amb una velocitat gestual més elevada en les seves preses de decisions.

En aquests tres vídeos podreu veure diferents exercicis on l’objectiu principal és millorar la capacitat coordinativa dins la tècnica individual de la jugadora. En cada exercici l’evolució i l’objectiu pot variar segons el focus que l’entrenador o entrenadora vol posar-hi l’objectiu.

Exercici de 4c0  (Passada d’inversió de pilota sobre bot)

Objectius:

– Prendre consciència del nostre joc de canell i del recorregut del braç.

– Treballar la coordinació en les recepcions, passades i finalitzacions amb dues pilotes.

– Millorar agilitat i velocitat de peus amb escales.

Aquest treball vol posar èmfasi en el joc de passada d’inversió a partir de bot. Guanyar temps i precisió en la passada fent ús d’un bon joc de canell. 

Com veureu en el vídeo hi ha tota una evolució on les jugadores comencen aprendre com actua el seu cos en realitzar aquest tipus de passada. Treballar dissociant amb els dos segments del cos, fa que la jugadora treballi capacitats coordinatives. 

El treball acaba amb aquest exercici d’inversió de pilota acabant amb un 1c1, on la defensora té pilota i l’atacant juga amb dues pilotes. L’única norma que té l’atacant és que sempre ha d’estar botant una de les dues pilotes. 

El triangle

Objectiu: 

– Dissociar joc de peus amb mans.

– Velocitat de desplaçament.

– Desbloquejar maluc.

– Treball de coordinació.

Aquest exercici consta de posar tres cons que formin un triangle. La distància entre els cons pot anar variant, així aconseguirem variar la seva dificultat. Les jugadores no poden tocar els cons en cap moment. A partir d’aquí els reptes que es puguin anar llançant van focalitzats a fer diferents treballs de canvis de mà. Posant èmfasis en el treball de joc de peus. Segons el treball que es vulgui realitzar la jugadora pot passar entre els cons o per fora, com tornar a la posició inicial. 

És un treball que es pot evolucionar moltíssim. Llençar reptes a les jugadores i un cop hagin superat el repte complicar-lo enllaçant un nou canvi. 

Com veureu en el vídeo l’últim canvi de mà on treballem el semi revers, hi ha una complexitat molt alta a nivell de coordinació de peus i mans a l’hora de botar.

És un exercici que a les jugadores els agrada fer per poder anar sumant reptes aconseguits i veure que els surt una acció.

Diversos treballs de bot i finalitzacions

Objectiu:

– Prendre consciència del desbloqueig de canell.

– Dissociar peus amb bot.

– Treballar amb les escales de coordinació.

– Treballar velocitat de reacció i resposta a estímuls.

En aquest mix d’exercicis principalment es busca un treball de domini de pilota. Utilitzar exercicis en forma de joc pot ser una bona manera de què la jugadora connecti amb el treball que volem realitzar. També és important per poder treballar la coordinació buscar finalitzacions complicades on les jugadores hagin d’efectuar diferents moviments a la vegada per aconseguir que el seu cos dissociï les diferents parts. 

Aquests tipus d’exercicis són perfectes per realitzar-los a fora a pista. 15 minuts d’aquests treballs són una bona inversió per les nostres jugadores que les permetrà millorar ràpidament en la seva tècnica individual.